Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Κυπελλούχος Ελλάδας ο Παναθηναϊκός!


Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 70-71


Ο Παναθηναϊκός είναι και πάλι Κυπελλούχος Ελλάδας! Μπορεί τα δύο τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός να του είχε πάρει τον... αέρα στο κλειστό του Ελληνικού, όμως οι πράσινοι επέστρεψαν και πάλι στην κορυφή, επικρατώντας....



 71-70 των ερυθρόλευκων και φτάνοντας συνολικά τις 13 κατακτήσεις.

Ο τελικός ήταν συγκλονιστικός και κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο, όταν ο Κώστας Παπανικολάου αστόχησε σε σουτ τριών πόντων και αφού ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε δώσει το προβάδισμα στους πράσινους με μία εύστοχη βολή, 26'' πριν το τέλος.



Σάτο, Μάριτς και στο +11 ο ΠΑΟ!

Ο τελικός ξεκίνησε όπως ακριβώς τον περιμέναμε: με περίσσιο πάθος, δύναμη και ακατάπαυστο τρέξιμο από τις δύο ομάδες. Μέχρι το 3'50''. τα πράγματα ήταν ισορροπημένα με το σκορ στο 7-6 υπέρ

του Παναθηναϊκού, που όμως σε εκείνο το σημείο

πάτησε γκάζι σε άμυνα και επίθεση.



Με τους Μάριτς μέσα στη ρακέτα και Σάτο στην περιφέρεια να ηγούνται στο σκοράρισμα, οι πράσινοι έτρεξαν ένα σερί 9-0 σε 2'20'' κι έτσι στο 6'10'' ήταν μπροστά με 10 πόντους (6-16), ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαλέπτου έφτασαν μέχρι και το +11 (8-19), εκμεταλλευόμενοι τα επτά λάθη του Ολυμπιακού.



Οι ερυθρόλευκοι φορτώθηκαν γρήγορα με φάουλ (3 ο Μάντζαρης, από 2 οι Σπανούλης, Παπανικολάου και Ντόρσεϊ στο 10'), ενώ έμειναν σχετικά κοντά στο σκορ στο τέλος της πρώτης περιόδου (25-17) λόγω των Αντιτς και Σλούκα που ήρθαν από τον πάγκο και βοήθησαν στο σκοράρισμα.



Μπλακ-άουτ!

Στο δεύτερο δεκάλεπτο, ο ρυθμός δεν έπεσε, όμως οι δύο ομάδες ξαφνικά έβλεπαν το καλάθι... κλειδαρότρυπα. Αποτέλεσμα για 2'10'' να πάθουν μπλακ-άουτ και το 31-22 υπέρ του Παναθηναϊκού στο 12'30'' να "σπάσει" στο 14'40'' με δύο βολές του Αντιτς, ο οποίος σε αυτό το διάστημα είχε βοηθήσει αρκετά και στην άμυνα των ερυθρόλευκων.



Αντιτς και στον πόντο ο τελικός

Ο σκοπιανός αποδείχθηκε καθοριστικός στην αγωνιστική ανάκαμψη του Ολυμπιακού, αφού απόντος επιθετικά του Σπανούλη, ανέλαβε τα ηνία και συνεπικουρούμενος από τον Χάινς έφτασε τους τυπικά γηπεδούχους στο -1 (33-34) του 17'30'', με την ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς να τρέχει σε αυτό το χρονικό διάστημα ένα σερί 7-0.



Κακό θέαμα

Το θέαμα, πάντως, που παρουσίασαν οι δύο ομάδες στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου ήταν κακό, με τους πράσινους να μην διατηρούν το προβάδισμα που έχτισαν στην πρώτη περίοδο και τους ερυθρόλευκους να επανέρχονται, έχοντας όμως σε κακή βραδιά τον αρχηγό τους, Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος μέχρι εκείνο το σημείο είχε μόλις 4 πόντους με 2/5 δίποντα και 0/2 τρίποντα.



Ερυθρόλευκη αντεπίθεση

Η επιθετική δυστοκία των πράσινων στο δεύτερο δεκάλεπτο, όχι μόνο συνεχίστηκε στην τρίτη περίοδο, αλλά μάλιστα διογκώθηκε! Ετσι, ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα εντυπωσιακό 15-3 (!) με τους Σπανούλη και Πρίντεζη να σκοράρουν ακατάπαυστα για το +9 των ερυθρόλευκων στο 24'35'' (50-41)!



Είναι χαρακτηριστικό το ότι οι πρώτοι πόντοι του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο ήρθαν από τον Μπατίστ στο 23'40''! Ο αμερικανός σέντερ των Πρωταθλητών Ελλάδας ήταν ο μοναδικός που έβρισκε στόχο στην επίθεση, με τους υπόλοιπους να... πελαγοδρομούν κι έτσι η διαφορά έφτασε ακόμα και τους 13 πόντους για τον Ολυμπιακό στο 28' (58-45).



Δίλεπτη πράσινη ανάσταση!

Ο,τι έχτιζαν οι ερυθρόλευκοι στο τρίτο δεκάλεπτο, το γκρέμισαν στα τελευταία δύο λεπτά του. Ο Παναθηναϊκός με ένα σερί 10-0 μέσα σε 120 δευτερόλεπτα επέστρεψε δριμύτερος για το 58-55 του 30', που πρακτικά σήμαινε ότι ο τελικός θα ξεκινούσε... από την αρχή για τα τελευταία δέκα λεπτά του.



Ξηρασία στον Ολυμπιακό!

Με τον Χάινς να βρίσκει λύσεις στη ρακέτα του Παναθηναϊκού και τον Κέσελ να ευστοχεί από τα 6,75μ., ο Ολυμπιακός μπήκε φουριόζος στην τελευταία περίοδο και κράταγε μέχρι το 32'50'' ένα προβάδισμα 9 πόντων (68-59). Εκεί, όμως, οι παίκτες του Ιβκοβιτς μπλόκαραν για μία ακόμη φορά και οι πράσινοι με ένα νέο σερί 11-0 πέρασαν μπροστά με 70-68 στο 37'45'', με τους ερυθρόλευκους να μένουν άποντοι συνολικά για 5'25'' (!!!), μέχρι ο Πρίντεζης να σκοράρει από τη γραμμή των βολών για το 70-70 του 38'15''!



Ηθικός αυτουργός της πράσινης αντεπίθεσης ήταν ο Γιασικεβίτσιους, ο οποίος ηγήθηκε της επίθεσης της ομάδας του και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ότι Παναθηναϊκός έκανε το τεράστιο come-back.



Η βολή του Διαμαντίδη

Στα τελευταία 105'' επιτεύχθηκε μόλις ένας πόντος, όμως αυτός ήταν αρκετός για τον Παναθηναϊκό, ώστε να σηκώσει την Κούπα. Ηταν η βολή του Διαμαντίδη με 26'' να απομένουν που χάρισε στους πράσινους το Κύπελλο, με τον Παπανικολάου να αστοχεί στο τελευταίο τρίποντο του τελικού.

www.sport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...